Keti-Koti is een Feestdag, dat gevierd wordt door voornamelijk Creoolse Surinamers. Op deze dag wordt het einde van de slavernij gevierd. In Nederland wordt de slavernij ook herdacht, denk bijv. aan het jaarlijkse Kwakoe Festival.

Herdenkingsdag
Op 30 juni worden de slachtoffers van de slavernij herdacht. Op deze dag is er om acht uur 2 minuten stilte. Op deze herdenkingsdag dragen de meeste vrouwen witte jurken. De punten van hun hoofddoeken zijn naar binnen gestopt, als teken van verdriet. De kleur “wit” is in Suriname en op de Antillen de officiële rouwkleur.

Viering
Op 1 juli is het Keti Koti feest. De klederdracht is op die dag gekleurd. De punten van de hoofddoeken staan naar buiten en naar boven toe. Kenmerkend voor een feeststemming. Voor de kinderen is er die dag ook veel te doen.

Kwakoe
In Paramaribo staat een standbeeld, Kwakoe. Kwakoe stelt een weggelopen slaaf voor, die het symbool werd voor de drang naar Vrijheid.

Kwaku Zomer Festival
Sinds 1975 wordt er in Amsterdam jaarlijks het “Kwakoe Zomer Festival” gehouden. Dit wordt gehouden tijdens zes weekenden in juli en augustus. Er is een gevarieerd programma, waaronder live muziek, film, kunst, optredens, sport, eten, dansen, ontmoetingen, etc. Elk jaar heeft het festival een ander thema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *